Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Mart 2012 Perşembe

HAMILELIGE DAIR...




HAMILELER ICIN FAYDALI OLABILECEK BILGILER


Hamileligimin son zamanlarini yasarken bir kac not dusmek istedim kendi deneyimlerime dair. Belki aramizda baska hamileler vardir ya da hamile kalmayi planlayanlar... Belki birilerinin isine yarar...

Bu son donem gercekten zorlu bir surec. Yasayan biliyor anca nasil oldugunu... Doktorumuzdan, cevremden duymustum ama anlamamisim, anlamadigimi yasarken anladim :)

Bu arada bir suredir fotograf cekmekte, blogumu guncellemekte zorlaniyorum hatta gelen mesajlara cevap yazmaya da firsatim olmuyor. Tabi arkadaslarimi da ziyarete gidemiyorum umarim bana kirilan yoktur...



HAMILELIK ONCESI

Benim gibi planli bir hamilelik dusunuyorsaniz ilk firsatta doktora gidip hamile kalmayi dusundugunuzu soyleyip gereken tahlilleri yaptirmalisiniz. Doktorunuzun recete edecegi folik asit takviyesini almalisiniz.

Fazla kilonuz oldugunu dusunuyorsaniz boyunuz ile kilonuzun uyumunu doktorunuzla beraber gozden gecirmelisiniz. Bilincsizce diyet yapmamalisiniz hatta doktorunuz boyunuz ile kilonuz dengeli diyorsa kesinlikle diyet yapmamalisiniz cunku diyet yapmak hamileligin ozellikle ilk 3-4 ayinda bebeginiz icin cok onemli olan depolarinizin bosalmasina neden olur.

Evlendikten sonra bir cogumuzun basina gelen benim de basima geldi ve istemesem de kilo aldim. Hamilelik oncesi diyet yapip vermek istedigimde doktorum kesinlikle yapmamami, boyum ile kilomun orantili oldugunu soyledi. Ayrica hamilelik oncesi beslenmenin de cok onemli oldugunu...

Baskalarina da sordum tabi, arastirdim, okudum... Sonuc? Herkes ayni seyi soyluyordu. Hamilelikteki beslenme kadar hamilelik oncesi beslenme de cok onemliydi bebek icin. Annenin depolari bosalmamaliydi...

Hamilelikte de alacagim kilolari dusunup oturup agliyordum ama boyle bir riske giremezdim, bebegim icin saglikli beslenmeye devam etmeliydim. Uzuldum hem de cok... Ama dunya bir yana insanin kendi bebegi bir yana... Benim icimde buyuyen bebegim her seyden onemli... Ben onu daha rahmime dusmeden sevdim...

Doktorun sozunu tuttum ve yeme duzenimde bir degisiklik yapmadim. Psikolojimi de saglam tutmaya calistim. Bunun gecici bir surec oldugunu kabullendim ve diyet yapma planlarimi hamilelik sonrasina erteledim. Kisa zamanda hamile kaldim :)



HAMILELIK SURECI

Her kadinin hamilelik sureci hatta her bebeginki farkli olurmus. Kimi hamileler hic bir belirti yasamazken  kimileri cok zor gecirirmis bu sureci. Benimki ortalama bir hamilelikti ve haftasi haftasina olagan durumlari yasadim.

Bol bulantili, yataktan cikmak istemedigim gunlerim oldu ilk aylarda. Bulanti icin cubuk kraker, leblebi cok tavsiye ediliyor. Bende beyaz leblebi yani nohut cok işe yaramisti. Mideyi hic bos birakmamak, az az ama sık bir seyler yemek gerekiyordu. Zencefilin de hamilelik bulantilarina iyi geldigini duydum ancak ben kullanmadim.

Tum hamilelik boyunca su icmek cok cok onemli bunu hic aklinizdan cikarmayin. Ancak ilk aylarda midede fazla sivi olmasi bulantiyi artirir bunu da goz ardi etmeyin. Bir de su tuketiminizi butun gune yayip geceleri suya yuklenmezseniz daha rahat uyursunuz.

Her gun meyva-sebze ve sut tuketmeye ozen gosterin. Tabi kirmizi et - tavuk - balik da unutulmamali. Hic bir sey yiyemeyecek gibi hissettiginiz anlarda en azindan meyva yiyin. Bana armut cok iyi gelmisti.

Siyah cay yerine ihlamur icmeye calisin, kabizlik icin kuru kayisi tuketin ve bebeginiz icin her gun 2-3 ceviz yemeyi unutmayin.

Kizartma, hamur isi, tatli gibi seyleri kontrollu tuketin hatta minimum seviyede olsun ozellikle ilk aylarda. Bunlar hem bulantinizi artirabilir hem de hamileligin ileri aylarini zor gecirirsiniz. Asil kilo alimi bebegin hizla kilo aldigi son aylarda olur. Ben hamileyim deyip iki kisilik beslenmeyin ama saglikli beslenmeye ozen gosterin.

Gidalar kadar kimyasallarla iliskiniz de cok onemli saglikli bir gebelik sureci icin. Oyle bir zamanda yasiyoruz ki her yerimiz kimyasallarla cevrili. Temizlik malzemelerinden tutun da guzellik malzemelerine kadar... Biz bile bunlardan zarar gorup hastalanirken bir de minicik hayata tutunmaya calisan bebeginizi dusunun.

Peki sen ne yaptin  bu konuda derseniz? Normalden cok daha az temizlik yaptim, gerektiginde esimden yardim aldim ve temizlik malzemelerini kullandigim odada mumkun oldugunca kisa durdum, mumkunse havalandirdim. Sac boyatmadim (bitkisel de olsa bence boya boyadir), oje surmedim, makyaj yapmadim. Cilt temizligi icin onceden de kullandigim yukarida fotosu olan dogal gul suyuna agirlik verdim. Yani elimden geldigince bebegimi kimyasallardan uzak tuttum. Bu arada yeri gelmisken manikur-pedikur yaptirmaya da ara verdim.

Yukarida fotoda yer alan diger iki urun de doktorumun tavsiyesiyle kullandigim urunler. Buyuyen karninizda catlaklarin olusumuna engel olmak ya da en aza indirmek icin krem kullanmalisiniz. Zeytinyagi ya da bebe yaglari tuylenme yapiyormus bu yuzden ben hic kullanmadim. Direk mustela kullanmaya basladim ve memnun kaldim. Kullanmak isterseniz eczanelerden temin edip hamileligin 4. ayinda baslayabilirsiniz. Son urun ise lansinoh gogus ucu kremi. Bu da mustela gibi cok tavsiye edilen bir urun. Dogumdan sonra emzirirken silmeden surekli kullanabileceginiz bir urun. Dogum gerceklesmeden almakta yarar var. Benim doktorum 36.nci haftamda baslatti ki dogumda gogus ucu yaralariyla bogusmayalim.

Aklima gelenler bunlar umarim birilerine faydasi olur, zira deneyimsizlik pek fena :)

5 Mart 2012 Pazartesi

HAVUC TOPLARI


YALANCI CEZERYE

Havuc toplarini yapmaya baslamam 7-8 yil oncesine denk geliyor. O zamanlar tabi mutfakla bu kadar hasir nesir degilim malum ogrencilik yillari ama merak var. Bir biskuvi paketinin ustunde tarifi gorup denemistim ve ilk denemede biskuvilerim az gelmis kosa kosa mahalle bakkalindan bir paket daha alip neyse ki mutlu sona ermistim :)

Lezzeti hepimizin hosuna gittigi icin ilk denemede karsilastigim soruna ragmen tuttum bu tarifi :) El oyalasa da sık sık yapmaya baslamistim cunku cok hafif ve lezzetliydi. Her seferde kendimce degisiklikler yapar olmustum. Zamanla tarifi neredeyse tamamen degistirdim. Sizlerle bu halini paylasmak istiyorum.

Aslinda hic paylasmamayi bile dusundum cunku blog dunyasini kesfettigimde gordum ki şu son bir kac yilda cok arkadasimiz paylasmis...


MALZEMELER:
  • Yarim kilo havuc
  • 1 su bardagi toz seker
  • 1 cay bardagi findik
  • 1 paket petit beurre biskuvi
  • Ustu icin hindistan cevizi


YAPILISI:
  1. Oncelikle findiklari rondodan cekiyoruz ve karistirma kabina aliyoruz.
  2. Findiklarin ardindan 1 paket biskuviyi rondodan cekiyoruz ve onlari da karistirma kabina findiklarin ustune ilave ediyoruz.
  3. Rondoyu sadece bir sudan gecirip yikayip soydugumuz havuclari da rondodan geciriyoruz.
  4. Teflon tavada rondodan gecirdigimiz havuclar ile toz sekeri karistirarak havuclar suyunu salip cekene dek pisiriyoruz. Su ilave etmiyoruz.
  5. Seker tamamen eriyip havuclarin rengi donunce ocagi kapatip sogumaya birakiyoruz.
  6. Havuclarin ilk sicakligi cikinca onlari da karistirma kabina alip hepsini yoguruyoruz. (bu asamada ben eldiven kullaniyorum tercih sizin...)
  7. Ceviz buyuklugunde toplar yapip hindistan cevizine buluyoruz.
  8. Buzdolabinda bir kac saat dinlendirip servis ediyoruz.
  9. Tarifte hic yag kullanmadigimiz icin buzdolabinda muhafaza ediyoruz.   

* Findik yerine ceviz de kullanabilirsiniz, ama biz findigi tercih ediyoruz bu tarifte. 


3 Mart 2012 Cumartesi

ZEYTINYAGLI YAPRAK SARMASI


LIMONLU YAPRAK SARMASI


Sanki tarif verecekmisim gibi bir baslik attim ancak bu leziz sarmalari ben yapmadim. Kayinvalidem yapip gondermis sagolsun.

Oglusum geliyor malum heyecan dorukta herkeste. Hele iki ailenin de ilk torunu oldugunu dusunurseniz tahmin edersiniz heves, merak, telaş hep bir arada...

Herkes bebegim icin bir seyler yapmaya, hazirliklara katkida bulunmaya calisiyor elinden geldigince. Tabi bu bizi cok memnun ediyor.

Babaannesi de gecen gun oglusuma aldigi cicileri gondermis. Hepsi birbirinden sevimli ama itiraf edeyim yanlarindaki sarmaya da onlar kadar sevindim :)

Sarma dolma cok severim ben ama nedense cesit cesit dolmalar yapmama ragmen hic sarma yapmisligim yoktur. Hal boyle olunca sarma cok kiymetlidir benim icin...





Dedigim gibi sarmalari ben yapmadigim icin ya da yapilirken gormedigim icin tarif yok ancak kayinvalidemin uyguladigini bildigim bir puf noktasi paylasayim sizlerle. Belki birilerine faydasi dokunur.

Zeytinyagli sarmalariniz pismek uzereyken yani ocagi kapatmaniza 5 dakika falan kala uzerlerine limon suyu gezdirip kapagini kapatin. Bu gercekten sarmalarin lezzetine lezzet katiyor. Yalniz dikkat edin basta degil pisirmenin sonunda yapiyoruz bunu ki amacimiza ulasalim.

Dinlenmis sogumus zeytinyagli sarmalari limon dilimleri ve yogurt ile servis edebilirsiniz...

1 Mart 2012 Perşembe

KAKAOLU MUHALLEBI SARMASI


HINDISTAN CEVIZLI KAKAOLU MUHALLEBI SARMASI


Kakaolu lezzetleri seven yakin arkadaslarima yapmistim gecenlerde bu hafif tatliyi ve hemen tarif istendi. Yapimi kolay, hafif ve lezzetli. Kesinlikle tavsiye ediyorum.


MALZEMELER:
  • 1 cay bardagi hindistan cevizi
  • 3 su bardagi sut
  • 1 cay bardagi un
  • 1 cay bardagi toz seker
  • 1 yemek kasigi bitter kakao
  • 1 yemek kasigi normal kakao
  • 1 paket vanilin
  • 1 poset krem santi
  • Krem santiyi cirpmak icin 1 cay bardagi sut




YAPILISI:
  1. Un, kakao ve toz sekeri tencerede karistiriyoruz. Amacimiz topaklanmanin onune gecmek.
  2. Karismis toz karisima 3 bardak sutu ekleyip tel cirpiciyla cirparak pisiriyoruz.
  3. Muhallebimiz kaynadiktan sonra 3-4 dakika daha pisirip ocagi kapatiyoruz.
  4. Ocagi kapattiktan sonra vanilyayi ekleyip muhallebimizi mikserle cirpiyoruz.
  5. Tirtikli buyuk boy dikdortgen borcama 1 cay bardagi hindistan cevizini her yerine gelecek sekilde serpiyoruz.
  6. Muhallebiyi bekletmeden hindistan cevizinin ustune dokuyoruz tum tepsiyi kaplayacak sekilde ve iliyinca buzdolabina kaldirip tamamen sogumaya birakiyoruz.
  7. Krem santimizi sutle cirpiyoruz ve buzdolabina kaldiriyoruz.
  8. Muhallebi ve santiyi 1-2 saat sonra soguyup kivam aldiklarinda bulusturuyoruz (krem santiyi muhallebinin ustune ekmege yag surer gibi suruyoruz) ve 1 gece buzdolabinda dinlendiriyoruz.
  9. Ertesi gun tepsinin kisa kenarindan 3'e ve uzun kenarindan 4'e olmak uzere tatlimizi dilimleyip 12 dilim elde ediyoruz.
  10. Her bir dilimi spatula yardimiyla rulo yapip servis tabagina aliyoruz.

*Bu tatliyi ayni gun yapip ikram etmek de mumkun ancak bir gece buzdolabinda beklediginde sarmasi, ikrami daha kolay oluyor, tatli tam olarak oturuyor.

**Tatliyi yaparken hic yag kullanmiyoruz ancak krem santi kullandigimizi goz ardi etmeyelim ;)

***Bitter kakaonuz yoksa onun yerine normal kakaoyu toplamda 3 kasik kullanabilirsiniz.

**** Cay bardagimiz en kucuk boy klasik eski tip.