Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Ocak 2014 Çarşamba

ETLI NAR EKSILI KURU PATLICAN-BIBER DOLMA


NAR EKSILI KIYMALI KURU DOLMA

Bizim evde cok sevilen bir dolma cesididir kuru dolma. Annem gibi ic ice gecirerek tencereye yatirip pisiririm ve hep sonuc super olur. Cok da kolay gelir bana yapimi. Benim tarifi denerseniz size de kolay gelecek ;)


MALZEMELER:
  • 18 kuru patlican ve 10 adet kuru biber dolmalik (ya da sadece 24-26 kuru patlican)
  • 1 su bardagi pirinc (baldo kullaniyorum)
  • 125 gr. kiyma (100 ya da 150gr. ile de olur)
  • 1 adet buyukce kuru sogan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 kahve fincani aycicek yagi
  • 1 tepeleme tatli kasigi domates salca
  • 1 tatli kasigi biber salca
  • yarim su bardagi su (ic harc icin)
  • 1 dolu cay kasigi tuz
  • yarim cay kasigi karabiber
  • 1 cay kasigi kuru nane
  • 2 yemek kasigi nar eksisi ya da limon suyu
  • pisirmek icin sicak su


YAPILISI:
  • Kuru dolmaliklari guzelce yikayip kaynar suda celik tencerede *15-20 dk. (en fazla) haslayip hemen soguk sudan gecirip iyice yikayip suzulmeye birakiyoruz. Ben 20 dk. icin saat kuruyorum ve hemen sudan cikariyorum dolmaliklari.
  • Sogan, maydanoz ve yarim bardak suyu rondodan geciriyoruz. 
  • Iyice yikanip suzulmus pirinci ve rondolanmis sogan-maydanozu karistirma kabina aliyoruz.
  • Sivi yag, salca, kiyma ve baharat-tuz ilavesini de yapip nar eksisiyle(yoksa limon suyuyla) ic harci tamamliyoruz.
  • Kuru dolmaliklari sıkıştırmadan ve birer parmak bosluk birakarak dolduruyoruz. Yirtik varsa da paramparca olmadigi surece kullanabilirsiniz.
  • Dolmalari birbirinin icine gecirerek yayvan bir celik tencereye (karniyarik tenceresi gibi) 2 ser 2 ser yatirarak diziyoruz. Dolmalari tek sira yerlestiriyoruz.
  • Dagilmamalari icin bir tabak kapatip tabagin hizasina gelecek sekilde sicak su ilavesi yapip kapagi kapali olarak pisiriyoruz.
  • Ocagin atesini once normal sonra kisik yapiyoruz ve 40-45 dakika kontrollu olarak pisiriyoruz ki dibi tutup yanmasin.


*Kuru dolmalari oglum da yiyebilsin diye ben biraz fazla hasliyorum. Eger evde kucuk cocugunuz yoksa siz kuru patlicanlari 15 dk. biberleri ise onlarin yarisi kadar yani 7-8 dk. haslayip diger islemleri ayni sekilde yapip dolmari pisirebilirsiniz.

*Patlicanlari ayri tencerede biberleri de baska tencerede haslayabilir ya da hepsini ayni tencerede haslayip biberleri suresi dolunca cikartip kuru patlicanlari haslamaya devam edebilirsiniz.

*Benim yukarida anlattigim usulde dolmalar ozellikle de kuru biber dolmalari cok yumusak oluyor.

9 yorum:

Fransali Gelin dedi ki...

Bende çok severim kuru dolma, burda bulamadigmiz için Turkiye'ye gittigimizde alip yaoiyoruz :)

ellerinize saglik tarif için tesekkurler.

mutfagabuyrun dedi ki...

hımm çok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Ferkay dedi ki...

Olsada yesem ellerine sağlık, canım benim..

CANBOGAZDAN dedi ki...

Fransali Gelin icin ;
tesekkur ederim canim vakit ayirip yorum biraktigin icin, sevgiler :)

CANBOGAZDAN dedi ki...

mutfagabuyrun icin ;)
tesekkur ederim Sevda ablam, optum :)

CANBOGAZDAN dedi ki...

Feray kaygisiz icin ;)
sagolasin Feray ablacim, sevgiler :)

sofrakeyfim,müjgan dedi ki...

off offf bayıldım şu görüntüye ellerine sağlık şeydacım
sevgiler

CANBOGAZDAN dedi ki...

sofrakeyfim icin ;
sagolasin Mujgan ablacim, sevgiler

CANBOGAZDAN dedi ki...

Mommslifetime icin ;
cok tesekkur ederim guzel yorumunuz icin. gelirim tabi, sevgiler :)