NAR EKSILI KIYMALI KURU DOLMA
Bizim evde cok sevilen bir dolma cesididir kuru dolma. Annem gibi ic ice gecirerek tencereye yatirip pisiririm ve hep sonuc super olur. Cok da kolay gelir bana yapimi. Benim tarifi denerseniz size de kolay gelecek ;)
MALZEMELER:
- 18 kuru patlican ve 10 adet kuru biber dolmalik (ya da sadece 24-26 kuru patlican)
- 1 su bardagi pirinc (baldo kullaniyorum)
- 125 gr. kiyma (100 ya da 150gr. ile de olur)
- 1 adet buyukce kuru sogan
- 1 demet maydanoz
- 1 kahve fincani aycicek yagi
- 1 tepeleme tatli kasigi domates salca
- 1 tatli kasigi biber salca
- yarim su bardagi su (ic harc icin)
- 1 dolu cay kasigi tuz
- yarim cay kasigi karabiber
- 1 cay kasigi kuru nane
- 2 yemek kasigi nar eksisi ya da limon suyu
- pisirmek icin sicak su
YAPILISI:
- Kuru dolmaliklari guzelce yikayip kaynar suda celik tencerede *15-20 dk. (en fazla) haslayip hemen soguk sudan gecirip iyice yikayip suzulmeye birakiyoruz. Ben 20 dk. icin saat kuruyorum ve hemen sudan cikariyorum dolmaliklari.
- Sogan, maydanoz ve yarim bardak suyu rondodan geciriyoruz.
- Iyice yikanip suzulmus pirinci ve rondolanmis sogan-maydanozu karistirma kabina aliyoruz.
- Sivi yag, salca, kiyma ve baharat-tuz ilavesini de yapip nar eksisiyle(yoksa limon suyuyla) ic harci tamamliyoruz.
- Kuru dolmaliklari sıkıştırmadan ve birer parmak bosluk birakarak dolduruyoruz. Yirtik varsa da paramparca olmadigi surece kullanabilirsiniz.
- Dolmalari birbirinin icine gecirerek yayvan bir celik tencereye (karniyarik tenceresi gibi) 2 ser 2 ser yatirarak diziyoruz. Dolmalari tek sira yerlestiriyoruz.
- Dagilmamalari icin bir tabak kapatip tabagin hizasina gelecek sekilde sicak su ilavesi yapip kapagi kapali olarak pisiriyoruz.
- Ocagin atesini once normal sonra kisik yapiyoruz ve 40-45 dakika kontrollu olarak pisiriyoruz ki dibi tutup yanmasin.
*Kuru dolmalari oglum da yiyebilsin diye ben biraz fazla hasliyorum. Eger evde kucuk cocugunuz yoksa siz kuru patlicanlari 15 dk. biberleri ise onlarin yarisi kadar yani 7-8 dk. haslayip diger islemleri ayni sekilde yapip dolmari pisirebilirsiniz.
*Patlicanlari ayri tencerede biberleri de baska tencerede haslayabilir ya da hepsini ayni tencerede haslayip biberleri suresi dolunca cikartip kuru patlicanlari haslamaya devam edebilirsiniz.
*Benim yukarida anlattigim usulde dolmalar ozellikle de kuru biber dolmalari cok yumusak oluyor.
9 yorum:
Bende çok severim kuru dolma, burda bulamadigmiz için Turkiye'ye gittigimizde alip yaoiyoruz :)
ellerinize saglik tarif için tesekkurler.
hımm çok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.
Olsada yesem ellerine sağlık, canım benim..
Fransali Gelin icin ;
tesekkur ederim canim vakit ayirip yorum biraktigin icin, sevgiler :)
mutfagabuyrun icin ;)
tesekkur ederim Sevda ablam, optum :)
Feray kaygisiz icin ;)
sagolasin Feray ablacim, sevgiler :)
off offf bayıldım şu görüntüye ellerine sağlık şeydacım
sevgiler
sofrakeyfim icin ;
sagolasin Mujgan ablacim, sevgiler
Mommslifetime icin ;
cok tesekkur ederim guzel yorumunuz icin. gelirim tabi, sevgiler :)
Yorum Gönder