Firinda pisen balkabak tatlisinin lezzeti gercekten cok farkli. En az bir kez her mutfakta mutlaka denenmeli. Tencerede pisirilen balkabak tatlisini seven sevmeyen herkes bu lezzete bir sans vermeli bence. Yalniz kabagin cinsi cok onemli. Fazla su salan kabak alinmamali kabak tatlisi icin.
Biz esimin istegi uzerine (fazla su saldigini bilmeme ragmen) koyu renkli yani nar cicegi rengindeki kabak ile yaptik ilk firinda kabak tatlisi denememizi yani ben yaptim :) Esim evimizde pisen yemek, kek, kurabiye, pasta... ne varsa bunlari anlatirken biz soyle yapiyoruz diye anlatiyor hep. Tabi sonra benim dilime de oyle yerlesiyor :))
Gecen yil da yine bir kere bu daha cekici gorunen kabaktan aldirmisti sevgili esim ve tencerede yaptigim o tatlida da cok su salmasindan kaynakli tam istedigimiz gibi olmamisti. Ben dersimi almistim aslinda kafama not etmistim bir daha cazibesine kapilmayalim bu nar cicegi renkli kabaklarin diye ama esim saticiya ben bunu istiyorum deyince kirilmasin diye sesimi cikaramadim.
Siz de benim gibi pazara esinizle gidiyorsaniz onceden anlatin durumu da oyle yanasin kabak tezgahina en iyisi :) Yani uzun lafin kisasi daha acik renkte turuncu renkteki kabaktan alin ki daha da guzel ve lezzeti bol bir tatliyi cikartabilin ailenizin, misafirinizin onune.
MALZEMELER:
- Yaklasik 1 kg. balkabagi
- 1,5 - 2 su bardagi toz seker (Tatli seviyorsaniz 2 bardak kullanin)
- Ikram ederken serpmek icin ceviz
YAPILISI:
- Kabagimizi aksamdan soyup, dograyip yikiyoruz.
- Irice dogranmis kabaklari cam firin kabina diziyoruz.
- Toz sekeri tum kabak dilimlerinin uzerine gelecek sekilde serpiyoruz.
- Hic su koymuyoruz!!
- Firin kabimizin uzerini strec film ile kapatip kabaklari 1 gece buzdolabinda beklemeye aliyoruz ki sulansinlar. (Ben aksamdan bunu yapmayi unutmusum diyorsaniz ya da gun icinde yapmaya kalkistiysaniz da sorun yok. Onemli olan kabaklari toz seker ile en azindan bir kac saat bekletip sulanmalarini saglamak ki boylece su ilave etmeden daha lezzetli bir tatli pisirebilelim.)
- Ertesi sabah firini 200 dereceye ayarlayip kabaklarimizi biraz sabirla (1 saat kadar) pisiriyoruz.
- Kabaklarin suyu jolemsi bir hal alip kabaklar da hafif kizardiysa tamamdir diyoruz.
- Kabak dilimlerini servis tabagina alip uzerlerine bolca dovulmus ceviz serpiyoruz.
- Afiyetle yiyoruz, yediriyoruz :)
* Tencerede yaparken bu tatliyi ben mumkun oldugunca kucuk dograrim ki kabak tadi rahatsizlik vermesin ama firinda pisirirken buna gerek yok, kabaklarin irice dogranmasi uygun.
**Bir de tencerede yaparken kabaklari kucuk dogramanin yani sira sekerini de daha az koyuyorum. Bakmak isterseniz tencerede kabak tatlisi icin tik tik
Çok lezzetli bir tatlı,fırında denememiştim,ellerine sağlık,sevgiler:)
YanıtlaSilharika görünüyor ellerine sağlık...
YanıtlaSilBol cevizli,üzerinede biraz tahinle offf ama yaa..:))
YanıtlaSilNasıl severim bir bilsen..
Çok da güzel görünüyor.
Ellerine sağlık canım..
fırın patik olmalı mutlaka deneyeceğim ellerinize sağlık sevgiler:)
YanıtlaSilbende o koyu renkli kabaktan almıştım..tencerede yaptım ve çok pişmiş gibi parçalanmıştı.belkide fırında pişirmek daha güzel olur...ilk fırsatta denerim inş..çok güzel görünüyor.ellerine sağlık..
YanıtlaSilÇok hafif ve güzel bir tatlı tam da mevsimi.Ellerine sağlık:)
YanıtlaSilcanım ellerine saglık harıka olmus yineeeee.......
YanıtlaSilhepinize guzel yorumlariniz icin ayri ayri tesekkur ederim :)
YanıtlaSilgercekten guzel gozukuyor deneyecegim
YanıtlaSilgercekten guzel gozukuyor deneyecegm
YanıtlaSilKendim denemedim ama arkadas yapmisti tenceredekinden guzel oluyor daha bir hiyir hiyir
YanıtlaSilBende deneyecegim