Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Haziran 2014 Çarşamba

KIYMALI TEPSI BOREGI


KIYMALI BOREK

Uzun zaman once taslaga kaydetmisim kiymali tepsi boregini... Bakalim neler yazmisim :)


Ispanakli borek tarifimde bahsettigim, cooookkk eski bir borek tarifim var. Neden mi oyle diyorum? Cunku oglumun komsu nenesinin rahmetli kayinvalidesine ait bir tarif de ondan. Hatta kim bilir belki de onun da annesinin ya da kayinvalidesinin... 

Biliyorsunuz beyler hanimlara gore biraz daha secici oluyorlar yemekler konusunda ama bu borege kesinlikle bayiliyorlar. Zaten boregin eve yayilan kokusu bile istah aciyor :) Ustelik cok da pratik. Mutlaka denemelisiniz. Boregin tirtikli buyuk dikdortgen borcama uyarladigim olculerini paylasiyorum.


MALZEMELER:
  • 250 gr. orta yagli kiyma
  • 1 adet kuru sogan
  • 1-2 adet yesil biber
  • 1 adet domates
  • maydanoz
  • 1 cay bardagindan 1 parmak eksik sivi yag
  • 2 yumurta
  • 2 ymk kasigi tepeleme yogurt
  • 1 cay bardagi sut
  • 3 yufka
  • Tuz, karabiber, kirmizi toz biber 


YAPILISI:
  • Oncelikle ic harcimizi teflon tavada kavuruyoruz. Kavurma islemine kiyma ile basliyoruz. Kiymayi kendi yaginda kavurabileceginiz gibi biraz sivi yag ilavesi ile de kavurabilirsiniz. 1-2 yemek kasigi sivi yag ilave edip kavurursaniz daha lezzetli oluyor.
  • Kiymanin rengi donunce soganlari sonra da biberlerle beraber domatesleri tavaya alip hepsini kavuruyoruz. Domatesler fazla suluysa cekirdeklerini ayirabilirsiniz, borek sulanmasin diye.
  • Tuz, karabiber ve kirmizi toz biber ilave edip ocagi kapatiyoruz.
  • Sonra dogranmis maydanozu kiymali ic harcimiza ekleyip karistiriyoruz.
  • Ic harcimizi biraz sogutup oyle borekte kullaniyoruz.

  • 1 cay bardagindan 1 parmak eksik sivi yagin icinden 3 tatli kasigi alip bununla borcamin tabanini silikon firca ile yagliyoruz.
  • Ilk yufkayi disari tasacak sekilde yerlestirip onun da borcamin icinde kalan kismini 3 tatli kasigi yag ile yagliyoruz. (Cay bardaginda kalan yagi sos icin kullaniyoruz. Yag, yumurta, yogurt ve sutu karistirip sosu hazirliyoruz.)
  • Ilk yufkanin ustune yarim yufkayi yerlestirip sos suruyoruz. Onun ustune diger yarimi koyup yine sosluyoruz.
  • Tepsiye 2 yufka yerlestirmis olduk, buraya kiymali harci yayiyoruz.
  • Ustune yarim yufka ve sos, yine yarim yufka sos.
  • Ilk yufkanin disarida kalan parcalarini boregin ustune kapatip kalan sosu suruyoruz.
  • Dilimleyip 180 derece on isitma yapilmis firinda pisiriyoruz.


*180 derecede soguk firina surup 15 dk. alttan isi vererek, 25 dk. alt ve ust normal isi vererek pisiriyorum. 40 dk. sonunda firini kapatip kapak acmadan 20 dk. boregi dinlendiriyorum. 60 dk. sonunda boregi firindan cikariyorum.

Hiç yorum yok: