Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Mart 2012 Perşembe

HAMILELIGE DAIR...




HAMILELER ICIN FAYDALI OLABILECEK BILGILER


Hamileligimin son zamanlarini yasarken bir kac not dusmek istedim kendi deneyimlerime dair. Belki aramizda baska hamileler vardir ya da hamile kalmayi planlayanlar... Belki birilerinin isine yarar...

Bu son donem gercekten zorlu bir surec. Yasayan biliyor anca nasil oldugunu... Doktorumuzdan, cevremden duymustum ama anlamamisim, anlamadigimi yasarken anladim :)

Bu arada bir suredir fotograf cekmekte, blogumu guncellemekte zorlaniyorum hatta gelen mesajlara cevap yazmaya da firsatim olmuyor. Tabi arkadaslarimi da ziyarete gidemiyorum umarim bana kirilan yoktur...



HAMILELIK ONCESI

Benim gibi planli bir hamilelik dusunuyorsaniz ilk firsatta doktora gidip hamile kalmayi dusundugunuzu soyleyip gereken tahlilleri yaptirmalisiniz. Doktorunuzun recete edecegi folik asit takviyesini almalisiniz.

Fazla kilonuz oldugunu dusunuyorsaniz boyunuz ile kilonuzun uyumunu doktorunuzla beraber gozden gecirmelisiniz. Bilincsizce diyet yapmamalisiniz hatta doktorunuz boyunuz ile kilonuz dengeli diyorsa kesinlikle diyet yapmamalisiniz cunku diyet yapmak hamileligin ozellikle ilk 3-4 ayinda bebeginiz icin cok onemli olan depolarinizin bosalmasina neden olur.

Evlendikten sonra bir cogumuzun basina gelen benim de basima geldi ve istemesem de kilo aldim. Hamilelik oncesi diyet yapip vermek istedigimde doktorum kesinlikle yapmamami, boyum ile kilomun orantili oldugunu soyledi. Ayrica hamilelik oncesi beslenmenin de cok onemli oldugunu...

Baskalarina da sordum tabi, arastirdim, okudum... Sonuc? Herkes ayni seyi soyluyordu. Hamilelikteki beslenme kadar hamilelik oncesi beslenme de cok onemliydi bebek icin. Annenin depolari bosalmamaliydi...

Hamilelikte de alacagim kilolari dusunup oturup agliyordum ama boyle bir riske giremezdim, bebegim icin saglikli beslenmeye devam etmeliydim. Uzuldum hem de cok... Ama dunya bir yana insanin kendi bebegi bir yana... Benim icimde buyuyen bebegim her seyden onemli... Ben onu daha rahmime dusmeden sevdim...

Doktorun sozunu tuttum ve yeme duzenimde bir degisiklik yapmadim. Psikolojimi de saglam tutmaya calistim. Bunun gecici bir surec oldugunu kabullendim ve diyet yapma planlarimi hamilelik sonrasina erteledim. Kisa zamanda hamile kaldim :)



HAMILELIK SURECI

Her kadinin hamilelik sureci hatta her bebeginki farkli olurmus. Kimi hamileler hic bir belirti yasamazken  kimileri cok zor gecirirmis bu sureci. Benimki ortalama bir hamilelikti ve haftasi haftasina olagan durumlari yasadim.

Bol bulantili, yataktan cikmak istemedigim gunlerim oldu ilk aylarda. Bulanti icin cubuk kraker, leblebi cok tavsiye ediliyor. Bende beyaz leblebi yani nohut cok işe yaramisti. Mideyi hic bos birakmamak, az az ama sık bir seyler yemek gerekiyordu. Zencefilin de hamilelik bulantilarina iyi geldigini duydum ancak ben kullanmadim.

Tum hamilelik boyunca su icmek cok cok onemli bunu hic aklinizdan cikarmayin. Ancak ilk aylarda midede fazla sivi olmasi bulantiyi artirir bunu da goz ardi etmeyin. Bir de su tuketiminizi butun gune yayip geceleri suya yuklenmezseniz daha rahat uyursunuz.

Her gun meyva-sebze ve sut tuketmeye ozen gosterin. Tabi kirmizi et - tavuk - balik da unutulmamali. Hic bir sey yiyemeyecek gibi hissettiginiz anlarda en azindan meyva yiyin. Bana armut cok iyi gelmisti.

Siyah cay yerine ihlamur icmeye calisin, kabizlik icin kuru kayisi tuketin ve bebeginiz icin her gun 2-3 ceviz yemeyi unutmayin.

Kizartma, hamur isi, tatli gibi seyleri kontrollu tuketin hatta minimum seviyede olsun ozellikle ilk aylarda. Bunlar hem bulantinizi artirabilir hem de hamileligin ileri aylarini zor gecirirsiniz. Asil kilo alimi bebegin hizla kilo aldigi son aylarda olur. Ben hamileyim deyip iki kisilik beslenmeyin ama saglikli beslenmeye ozen gosterin.

Gidalar kadar kimyasallarla iliskiniz de cok onemli saglikli bir gebelik sureci icin. Oyle bir zamanda yasiyoruz ki her yerimiz kimyasallarla cevrili. Temizlik malzemelerinden tutun da guzellik malzemelerine kadar... Biz bile bunlardan zarar gorup hastalanirken bir de minicik hayata tutunmaya calisan bebeginizi dusunun.

Peki sen ne yaptin  bu konuda derseniz? Normalden cok daha az temizlik yaptim, gerektiginde esimden yardim aldim ve temizlik malzemelerini kullandigim odada mumkun oldugunca kisa durdum, mumkunse havalandirdim. Sac boyatmadim (bitkisel de olsa bence boya boyadir), oje surmedim, makyaj yapmadim. Cilt temizligi icin onceden de kullandigim yukarida fotosu olan dogal gul suyuna agirlik verdim. Yani elimden geldigince bebegimi kimyasallardan uzak tuttum. Bu arada yeri gelmisken manikur-pedikur yaptirmaya da ara verdim.

Yukarida fotoda yer alan diger iki urun de doktorumun tavsiyesiyle kullandigim urunler. Buyuyen karninizda catlaklarin olusumuna engel olmak ya da en aza indirmek icin krem kullanmalisiniz. Zeytinyagi ya da bebe yaglari tuylenme yapiyormus bu yuzden ben hic kullanmadim. Direk mustela kullanmaya basladim ve memnun kaldim. Kullanmak isterseniz eczanelerden temin edip hamileligin 4. ayinda baslayabilirsiniz. Son urun ise lansinoh gogus ucu kremi. Bu da mustela gibi cok tavsiye edilen bir urun. Dogumdan sonra emzirirken silmeden surekli kullanabileceginiz bir urun. Dogum gerceklesmeden almakta yarar var. Benim doktorum 36.nci haftamda baslatti ki dogumda gogus ucu yaralariyla bogusmayalim.

Aklima gelenler bunlar umarim birilerine faydasi olur, zira deneyimsizlik pek fena :)

22 yorum:

tarih84 dedi ki...

Seninle tanışma şansına erişmişlerden olarak diyorum ki hayatımda o kadar hamile gördüm senin gibi BİLİNÇLİSİNİ görmedim, maşallah diyorum. Lafta değilsin neye inanıyorsan ona göre hareket ediyorsun. Birçok şeyi sadece tadıyor ve birçok şeyin içeriğine bakıp ona göre adım atıyorsun kısa sürede hayran kaldım sana:) Rabbim bizlere de bu güzellikleri nasip ederse hamilelik öncesi ve sonrasında ilk danışacağım kişilerden birisin. Bebeğinin doğumuna sayılı gün kaldı heyecanla bekliyoruz sağlıklı haberlerinizi bekliyorum:)

CANBOGAZDAN dedi ki...

Canim benim sagolasin, cok tatlisin. Ben de seninle tanistigima cok memnun oldum. Sana da kismet olur umarim bu guzel duygu zamani gelince. Opuyorum tatlim, gorusmek uzere. Iyi geceler :)

ruken dedi ki...

gerçekten çok dikkatle okudum.. herkese bigün gerekli olacak bilgiler bunlar :) tecrübelerin bu şekilde aktarılması henüz bilmeyenler için büyük önem taşıyor :) çok teşekkürler bu yüzden :)) inşallah sağlıkla kavuşursunuz bebeğinize.. sevgiler :))

Ferkay dedi ki...

Ne güzel bilgiler vermişsin canım ya bu bilgilerden faydalanacak o kadar çok kişi varki. Ama bu kadar uzun bir yazıyı bu halinle nasıl yazdın merak ediyorum. Heyecanla sağlıklı bir doğumla bebişini kucağına almanı bekliyorum.
Öpüyorum canım..

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Biz sana kırılmıyoruz canım.
Sen sağlıkla bebişini kucağına al,bizlere müjdeyi ver.
Ziyaret etmesen de gönüllerimiz hep bir arada.Sen üzülme,biz geliriz ziyaretine:)
Verdiğin bilgilerle bilinçli bir anne olduğun belli.Seni tebrik ediyorum.
Sevgiyle kal canım:)

CANBOGAZDAN dedi ki...

ne kadar tatli insanlarsiniz sizler yaa... sanal ortamda bunu bulmayi hic beklemiyordum...

DATLIM dedi ki...

Hamile kalmaya çalışan biri olarak :) yazınıza bayıldım :) teşekkürler...birtasimkaynasin.blogspot.com

Egeden Tarifler dedi ki...

İletişim bilgilerinizi (ad-soyad, blog adı, adres ve tlf) bir firma için, bana (egedentarifler@gmail.com adresime) gönderebilir misiniz?

pastabahçem dedi ki...

2. bebeğimi daha planlı ve sağlıklı şekilde yapmak isteyen bir anne adayı olarak yazınıza bayıldım bilgiler içinde çok teşekürler

pastabahçem dedi ki...

2. bebeğimi daha planlı ve sağlıklı şekilde yapmak isteyen bir anne adayı olarak yazınıza bayıldım bilgiler içinde çok teşekürler

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Evet evet.. 2 haftadır buralarda olmadığına göre bebişinle ilgileniyorsun artık, anlaşıldı. Hayırlı uğurlu olsun ablacım, analı babalı ve adıyla büyüsün..Detayları bekliyoruz artık..Normal-sezaryen, erkek-kız falan gibi:))

yemekbiraşk dedi ki...

hamilelik Allahın kadınlara bir lutfu.. (hamdolsun) çok güzel bir duygu fasulye kadardan bir bebeğe giden süreç çok da duygusal zamanlar.. yazı çok güzel olmuş.. Sağlıkla, sıhhatle kucağına alman dileğiyle..

ÖZLEMCE dedi ki...

Merhabalar.... sadece kendı hgamılelığımde yaşadığım bir şeyi seninle paylaşmak istedim.gögüs çatlağı için bir tarif...
1 çay bardağı suyun içine 9-10tane ayva çekirdeği koydum.Ağızı sıkıca kalapalı kavanozu buzdolabına koydum ve 10 gun kadar beklettim.bir süre sonra bal kıvamında bır yoğunluğu oluyor.doğumdan hemen sonra kullanmaya başladım çatlak falan olmadı.hatta acımadı bıle... bır dene ıstersenn... senı ızla-emeye alıyorum...sende benım bloguma bır goz gezdır lutfen

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

tatlımmmm,bebişin gelmiş olduğunu düşünüyorum. sağlıkla ve siz sevenleriyle çok güzel bir yaşamı olsun inş.

Ferkay dedi ki...

Canım haberlerini alamadım merak ettim iyisinizdir inşallah.
Sevgiler..

PINAR dedi ki...

Çok önemli bilgiler paylaşmışsınız, bende hamileliğimde kimyasaldan uzak durdum ve maniküre bir çok anne dikkat etmezken bende ara vermiştim.beslenme konusuna da aynı önemi göstermiştim hala önem veriyorum emzirdiğim için...Bu yazınızı bir çok kişinin okuması dileğiyle...

Unknown dedi ki...

MUTLU BAYRAMLAR.....:) Sevgilerimle,

BERIL dedi ki...

Merhaba, blog unuzu çok beğendim ve hemen takipçiniz oldum. Sizi de kendi blog umda takipçi olmaya beklerim :)



http://momsblognote.blogspot.com/

Vanessa Mercado dedi ki...

Nice blog! I'm your new Follower! I hope you can visit my blog sometimes. Thank's! :) Kisses from VV!!

Ferkay dedi ki...

Canım nasılsınız bebiş büyümüştür artık özledim seni..

Oglak Kizlari dedi ki...

Şimdi hiç alakası yok ama ben nette araştırma yaparken sizin bir fotonuzu blogumda kullandım ve size link verdim.

Bir saat sonra yayında olurum herhalde.

Teşekkür ederim.

Kopyacı anne

Bak Bu Harika dedi ki...

Bebeğimi beklerken bu yazı nede güzel oldu. Çok güzel paylaşım olmuş, bayıldım. Bloğunu izlemeye aldım ben de bloğuma beklerim. www.bakbuharika.com