Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Aralık 2013 Perşembe

HAMSI PILAVI


HAMSILI PILAV
                             
Halamlarda cok pisirilir hamsili pilav. Sadece hamsili pilav degil tabi ki mihlama, laz boregi... Anladiniz tabi siz nedenini; enistem tahmin ettiginiz gibi bir Karadenizli. Orada yasamamalarina ragmen yemek kulturunu mutfaklarinda devam ettirmeleri cok hosuma gidiyor dogrusu. Cocuklari hem babalarinin hem annelerinin yorelerine ait genis bir mutfakla buyuduler. 

Rahmetli enistem yillar once anlatmisti bana istegim uzere bu guzel yemegin nasil yapildigini. "Once pilavini pisirceksin kizim..." demisti enistem. O zaman cok zor gelmisti acikcasi :) Baligi al temizle yika sonra pilavi pisir sonra baliklari sirala ve pilavla birlestirip pisir... Ohoooo cok zor deyip kafamin gerisine atmistim :) Tabi yillar gecti ama hamsili pilava ozenmem gecmedi bitmedi.

Baligi temizleme kismi vakit darliginda beni biraz sikintiya soksa da seviyorum simdi hem yapmayi hem yemeyi hamsi pilavini. Siz benim gibi yapmayin, hemen yapin bence. Zor degil vallahi sadece biraz el oyaliyor :) Ben ufakligimla islerimi yoluna koyabildigim zamanlarda sikca yapmaya calisiyorum. Buyrun bakalim benim hamsili pilav tarifime...              




MALZEMELER:
  • Kucuk boy dikdortgen borcam
  • 1 kilo hamsi
  • 1,5 su bardagi baldo pirinc(tahmini)
  • 1 adet kuru sogan
  • zeytinyag(sogan icin)
  • tereyag+siviyag (pilav icin)
  • maydanoz
  • tuz
  • karabiber
  • minik minik tereyag (baliklarin ustune)

YAPILISI:
  • Bir kac gun onceki menumde pilava yer verip fazladan  koyuyorum pirincini. Yemekten sonra soguyan pilavi buzdolabina kaldiriyorum.
  • 1-2 gun sonra 1 kilo balik alip guzelce ayiklayip yikiyorum. Baliklarimi suzgece birakip zeytinyagda biraz su ilavesiyle soganimi kavurup kapak kapatarak pisiriyorum ve sogumaya birakiyorum.
  • Siviyag ile borcamimi biraz yagliyorum ve hamsilerimi diziyorum.

  • Sonra siviyag(aycicek) ve tereyag karisimi ile bir kac gun once pisirmis oldugum pilavim ile sogani birlestiriyorum.
  • Maydanoz yikayip dograyip onu da pilava ekliyorum ve biraz karabiber.
  • Karabiberli, maydanozlu ve soganli pilavimi hamsilerin uzerine yerlestiriyorum. 

  • Pilavin uzerini hamsilerle kapatiyorum. Minik minik tereyag parcalari yerlestirip 220 derece firinda pisiriyorum.


10 yorum:

VİŞNE REÇELİ :) dedi ki...

ŞİMDİ ÖNÜMDE OLUP YEMEK VARDI ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK BAYILDM :)

Feray kaygısız dedi ki...

Nefis görünüyor canım ellerine sağlık. Şu hamsiyi bir ben sevemedim valla.

CANBOGAZDAN dedi ki...

VISNE RECELI icin;
cookk tesekkur ederim, sevgiler :)

CANBOGAZDAN dedi ki...

Feray icin;
Feray ablacim sagolasin ziyaretin icin, opuyorum :)

çeşnici Handan dedi ki...

Nefis olmuş ellerine sağlık canım.

CANBOGAZDAN dedi ki...

sagolasin Handancim :)

SÜSLÜ ve PEMBE DÜNYAM dedi ki...

Çok severim.Siz de layığıyla yapmışsınız.Ellerinize sağlık :)

CANBOGAZDAN dedi ki...

cookk tesekkur ederim, sevgiler :)

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

Canım güzel yorumların için teşekkürler.
ellerine sağlık ben pirinci çok sevmeme rağmen tüketemiyorum bu yüzden bulgurlu yapıyorum . sebzeli salçalı normal bulgur pilavı içerisine kuş üzümü ve fıstıkta ilave ediyorum .
hep merak edip yapamayanlardandım şimdi acaba demeden başına geçiyorum.
benim bir şansım balıkçımız ayıklıyor kılçıkları :))

afiyetler olsun sevgiler .

CANBOGAZDAN dedi ki...

oo ne iyi bir balikciymis, gercekten bir sans bu. sagolasin Hatice ablacim sen de bana vakit ayirip yorum biraktigin icin. sevgiler :)