Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Aralık 2013 Cuma

LUTENITSA


KAHVALTILIK SALCA

Aslinda eylul ayinda hazirladigimiz Bulgaristan gocmenlerine ait guzel bir sos. Tarife birebir uyarak bu olculerle hazirlandiginda kahvaltida, ogun aralarinda ya da caniniz ne zaman cekerse ekmek uzerine surup tuketebileceginiz cok lezzetli bir sebze karisimi.

Esimin anne ve babasi cuvalla malzeme alip 15 kilo biberden hazirliyorlar. Tabi onlar firinda degil bahcede odun atesinde yapiyorlar kozlemeyi. Dusunun ne buyuk emek ne buyuk ugras. Siz anlayin artik lezzetini :)
            
Biz de esimle beraber 4 oldu yapiyoruz ve seneye mutlaka tekrar yapacagiz. En sevdigim haliyle olculerini buraya kaydetme zamani geldi. Buyrun tarifimize...


MALZEMELER:
  • 3 kilo kirmizi biber (kapya biber)
  • 2 kilo patlican
  • 1 kilo domates
  • 1 kilo havuc
  • 1 su bardagi aycicek yagi
  • tuz

YAPILISI:
  1. Kirmizi biberleri ve patlicanlari yikayip yagli kagitta firinda kozluyoruz.
  2. Biberlerin kabuklarini cikarip cekirdeklerini ayikliyoruz ama yikamiyoruz.
  3. Patlicanlarin da kabuklarini soyuyoruz ve cekirdekleri varsa mumkun oldugunca ayikliyoruz ve rondo basina geciyoruz.
  4. Once domatesleri yikayip kabuklarini soyup suya dondurmeden rondoluyoruz ve en buyuk derin tenceremize aliyoruz.
  5. Sonra havuclari yikayip soyup iyice ufaltarak rondodan geciriyoruz ve hoopp tencereye.
  6. Domates ve havuclari beraberce surekli karistirarak yagsiz pisiriyoruz renkleri solana dek.
  7. Biber ve patlicanlari da rondodan cekiyoruz. Patlicanlari iyice pure yapiyoruz ama biberleri fazla cekmiyoruz yani suya dondurmuyoruz rondolarken.
  8. Bunlari da tencereye ilave edip malzemeler suyunu cekene dek karistirarak pisirmeye devam ediyoruz.
  9. Oldu galiba diye dusunurken sivi yagimizi ve tuzu da tencereye ilave ediyoruz.
  10. Yagi tum malzemeye yedirip yag ortadan kaybolana dek karistirarak pisirmeye devam.
  11. Biraz ekmek ustune surerek tuzunu kontrol edip damak tadimiza gore ayarliyoruz.
  12. Ocagin altini kapatip sicak sicak cam kavanozlara bosaltiyoruz ve kapaklarini sikica kapatip ters ceviriyoruz ki vakumlansin.
  13. Buzdolabinda aylarca muhafaza ediyoruz. Ancak actigimiz kavanozu kisa sure icinde tuketmeliyiz. Bu yuzden daha kucuk kavanozlara paylastirip daha uzun zaman buzdolabinda bu guzel tadi saklayabilirsiniz.   


4 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

çok ekmek yedirmese süperde canım.acaip ekmek yiyorum ben.efis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

CANBOGAZDAN dedi ki...

valla dogru soyluyorsun ablacim, oyle guzel oluyor ki bi tane daha hadi bi daha derken baya ekmek yeniyor bununla :) opuyorum, sevgiler.

Özgen dedi ki...

Merhaba elinize sağlık bunu annem heryıl kavanozlarca bize kış hazırlığı olarak yapar bayılırız yoksa siz de Trakyalımısınız bana da beklerim sevgiler...

CANBOGAZDAN dedi ki...

esim ile tanistiktan sonra ilk defa tattigim ve evlendikten sonra yapmaya basladigim bir lezzet canim bu. sevgiler :)